Antoan de Sent Egziperi

Biografija Antoan de Sent Egziperi

 

Antoan de Sent-Egziperi

Antoan de Sent-Egziperi bio je francuski pisac, pesnik, aristokrata i pilot, najpoznatiji po svom delu Mali princ. Rođen je 29. juna 1900. godine u Lionu, Francuska. Osim što je bio talentovan pisac, Sent-Egziperi je bio i pionir avijacije, učestvujući u brojnim avio-trkama i pilotirajući na dugim letovima, što je imalo veliki uticaj na njegova literarna dela.

Dela:

Mali princ: Njegovo najpoznatije delo, ova bajkovita priča sa elementima filozofske poezije i socijalne kritike, govori o mladom princu koji putuje svemirom i otkriva različite aspekte ljudske prirode.

Noćni let: Ovo delo se bavi temama odvažnosti i odgovornosti kroz priču o pilotima noćnih poštanskih letova u Južnoj Americi.

Ratni pilot: Ova knjiga je autobiografska i govori o Sent-Egziperijevim iskustvima tokom Drugog svetskog rata kao pilotu.

Značaj

Sent-Egziperi se smatra jednim od najznačajnijih francuskih pisaca 20. veka. Njegova dela su poznata po introspektivnim temama, stilskoj lepoti i filozofskim razmišljanjima o ljudskoj prirodi i životu. Njegova literarna ostvarenja odražavaju njegovu strast prema letenju i avanturi, kao i njegovu duboku humanističku filozofiju.

Smrt

Tragično, Antoan de Sent-Egziperi nestao je 31. jula 1944. godine tokom leta iznad Mediterana, tokom Drugog svetskog rata. Njegov avion nije pronađen sve do 1998. godine, ostavljajući njegovu smrt obavijenu misterijom.

Njegova dela i danas inspirišu čitaoce širom sveta, a Mali princ se smatra jednom od najprodavanijih i najprevođenijih knjiga u istoriji. Ova knjiga, pisana tokom njegovog boravka u Americi 1942. godine, simbolično prikazuje Sent-Egziperijeve misli o životu, prijateljstvu i ljubavi. Kroz likove poput lisice i ruže, Sent-Egziperi istražuje duboke i kompleksne emocije koje karakterišu ljudsko iskustvo.

Pored pisanja, Sent-Egziperi je bio zapažen i kao inovator u avijaciji. Njegova strast prema letenju i istraživanju neba preneta je u mnoge njegove radove, u kojima često opisuje lepotu i izazove letenja.

Kao pilot, bio je učesnik mnogih važnih avijacijskih misija, uključujući poštanske letove između Francuske i Afrike, a kasnije i između Francuske i Južne Amerike.

Sent-Egziperijeva želja za avanturom i istraživanjem nepoznatog ogleda se u njegovom literarnom stilu koji je često liričan i introspektivan. Njegova dela odražavaju duboku povezanost između čoveka i prirode, kao i važnost međuljudskih odnosa. Kroz svoja literarna dela, Sent-Egziperi je istraživao teme poput odgovornosti, prijateljstva, ljubavi i smisla života, što ih čini relevantnim i danas.

Sent-Egziperijeva smrt ostala je jedna od velikih misterija 20. veka. Njegov nestanak iznad Mediterana tokom Drugog svetskog rata doprineo je stvaranju aure legende oko njegovog lika.

Otkriće njegovog aviona skoro 54 godine kasnije samo je povećalo interesovanje za njegov život i delo.

Antoan de Sent-Egziperi ostaje inspiracija mnogim generacijama, ne samo kao pisac već i kao čovek koji je živeo život pun strasti, avanture i dubokog razmišljanja o svetu oko sebe.