Albert Camus

Biografija Albert Camus

 

Albert Camus (Albert Kami), rođen 7. novembra 1913. u Mondoviju u Francuskoj, predstavlja jednu od najistaknutijih figura u svetu književnosti i filozofije 20. veka. Njegovo detinjstvo bilo je obeleženo siromaštvom i gubitkom oca, Luciena Camusa, francuskog poljoprivrednog radnika koji je poginuo u Prvom svetskom ratu. Camusova majka, Catherine Hélène Camus (rođena Sintès), bila je Francuskinja španskog porekla, gluvonema i nepismena. Odrastao je u radničkom delu Alžira, gde je živeo u skromnim uslovima sa majkom, bratom i ostalim rođacima.

Njegov talent za učenje bio je prepoznat od strane njegovog učitelja Louisa Germaina, koji mu je pomogao da dobije stipendiju za nastavak školovanja na prestižnom liceju blizu Alžira 1924. godine. Camus je bio druga generacija Francuza koji su živeli u Alžiru, francuskoj teritoriji od 1830. do 1962. godine. Njegov identitet i siromašno poreklo imali su značajan uticaj na njegov kasniji život.

Studirao je filozofiju na Univerzitetu u Alžiru, a za vreme Drugog svetskog rata nalazio se u Parizu kada su nacisti invadirali Francusku 1940. godine. Camus je pokušao da pobegne, ali se na kraju pridružio Francuskom otporu, gde je služio kao glavni urednik zabranjenog lista “Combat”. Nakon rata, postao je poznata ličnost i održavao brojna predavanja širom sveta. Bio je dva puta oženjen i imao je brojne vanbračne afere.

Camus je bio politički aktivan, deo levice koja se protivila Josifu Stalinu i Sovjetskom Savezu zbog njihovog totalitarizma. Naginjao je ka moralizmu i anarho-sindikalizmu. Bio je deo mnogih organizacija koje su težile evropskoj integraciji. Tokom Alžirskog rata (1954-1962) zauzeo je neutralan stav, zagovarajući multikulturalnu i pluralističku Alžir, poziciju koju su odbacile gotovo sve stranke.

Filozofski, Camusovi pogledi doprineli su razvoju filozofije poznate kao apsurdizam. Iako ga neki smatraju egzistencijalistom, on je tokom svog života odbijao taj termin. Bio je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. godine u dobi od 44 godine, kao drugi najmlađi dobitnik u istoriji. Njegova dela uključuju romane kao što su “Stranac” (1942), “Kuga” (1947), “Mit o Sizifu” (1942), “Pad” i “Pobunjeni čovek”.

Camus je tragično preminuo u saobraćajnoj nesreći 4. januara 1960. godine, u dobi od 46 godina, kada je automobil u kojem se vozio sleteo sa puta i udario u drvo​.