Aleksandar Popović

Biografija Aleksandar Popović

 

Aleksandar Popović, rođen 20. novembra 1929. godine u Ubu, bio je jedan od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca, prepoznatljiv po komedijama i satirama, iako je stvarao i u drugim žanrovima. Ostavio je za sobom bogat opus, koji uključuje drame za decu, scenarija za televizijske drame i serije, kao i preko 50 pozorišnih komada.

Popović je dobio brojne nagrade za svoja dramska dela, a njegove predstave postale su zaštitni znak mnogih pozorišta. Njegova prva pozorišna predstava bila je odigrana u Ateljeu 212 u decembru 1964. godine. U svom stvaralaštvu, Popović se istakao kao autor koji je često istraživao i kritikovao društvene i političke prilike u svom vremenu. Neka od njegovih najvažnijih dela su “Ljubinko i Desanka”, “Mrešćenje šarana”, “Tamna je noć”, i “Sudbina jednog Čarlija”.

Zanimljivo je da je u jednom periodu svog života, nakon Drugog svetskog rata, Popović bio prisiljen da radi razne fizičke poslove kako bi izdržavao porodicu. Takođe je bio i politički progonjen, provodeći pet godina na Golom otoku zbog optužbi za informbiroizam. Po povratku sa ostrva, Popović se ponovo posvetio pisanju, a radio je i na Radio Beogradu i televiziji.

Aleksandar Popović je preminuo 9. oktobra 1996. godine u Beogradu, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu